Gościu, zanim zaczniesz czytać!!!

Bank danych GMO

Strefy wolne od GMO

MORATORIUM

KOALICJA

10 LAT GMO

MAŁE JEST PIEKNE

CZY GMO WYZYWI SWIAT

EKSPERYMENT GMO

JASKOŁKAdalsze...



.
STRONA GŁOWNA



ARCHIVUM
...Europejscy Zieloni inicjuja 1000 Stref Wolnych od GMO (kwiecień 2004)
...UE traci kontrole nad pestycydami (lipiec 2004)






 




 
Midas
- legendarny władca Frygii w Azji Mniejszej; żył najprawdopodobniej w drugiej połowie VIII wieku p.n.e., był synem króla Gordiasa; zginął śmiercią samobójczą, pijąc byczą krew. Jedna z opowieści opisuje, jak podstępem pochwycił sylena. W zamian za jego uwolnienie Dionizos obiecał spełnić każde życzenie króla. Władca poprosił, aby każda rzecz, której dotknie, zamieniała się w złoto. Szybko jednak Midas zorientował się, że grozi mu śmierć głodowa. >> 

 


Jest już dostępna nowa publikacja Stowarzyszenia Wiejskiego ”Zielona Przestrzeń”

 

Książka ”Zaprzyjaźnij się z dżdżownicą” stanowi zbiór ciekawych eksperymentów oraz informacji związanych z rolnictwem ekologicznym: uprawie zgodnej z naturą, ekologicznej żywności, starych odmianach drzew owocowych i tradycyjnych rasach zwierząt, bioróżnorodności na wsi oraz ekorolnikach - pasjonatach. Przeznaczona głównie dla dzieci, będzie również inspiracją dla nauczycieli oraz rolników ekologicznych zajmujących się edukacją we własnym gospodarstwie.

Publikacja zawiera wiele kolorowych zdjęć. Została wydrukowana na papierze w 100% makulaturowym.
Osoby, organizacje i instytucje zainteresowane otrzymaniem książki prosimy o składanie zamówień (imię i nazwisko lub nazwa organizacji, adres) pod adresem:
info@zielona.org


Książka jest bezpłatna.
Publikację można także pobrać w formacie pdf:
http://zielona.org/499
Publikacja ukazała się dzięki wsparciu finansowemu Humane Earth Foundation oraz Global Greengrants
Fund.





Piwo bez trans genów
W 2006 inicjatywę piwa bez udziału transgenicznego jęczmienia i innych dodatków z genetycznie sfabrykowanych organizmów, podjęły trzy niemieckie browary
Neumarkter Lammsbräu, Brauhaus Riegele i Stralsunder Brauerei. Inicjatywę poparło 420 innych wytwórców.
W roku 2007 do akcji dołączyły Związek Prywatnych Browarów wspierany przez Niemiecki Związek Browarniczy i Bawarski Związek Browarniczy. W chwili obecnej deklarację wolności od produktów inżynierii genetycznej podpisało ponad 1200 niemieckich browarów.
>>




Kartki z kalendarza:
W pewne historie trudno uwierzyć, niemniej jednak zdarzają się. Za taką można z powodzeniem uważać posiedzenie wspólnej Komisji Ekspertów FAO-WHO w Rzymie 3-10 grudnia 1956. Na konferencji tej dyskutowano sposób obchodzenia się z nowymi substancjami smakowymi i zapachowymi w żywności. Substancje te nie były do tej pory przez żadne niezależne naukowe gremia badane i ich stosowanie nie podlegało żadnym regułom ani kontroli, i leżało w kompetencji produkującego żywność, natomiast procedura wytwarzania tej ostatniej podlegała zasadzie utrzymania tajemnicy zakładowej i nie musiała być publicznie ujawniana.
Na obrady w Rzymie spojrzeć trzeba w kontekście historycznego rozwoju naukowo-gospodarczego.
Rozwój chemii, a w szczególności powstani
e chemii spożywczej, zbiega się z zapotrzebowaniem na tanie i szybkie produkty spożywcze doby pierwszego uprzemysłowienia na przełomie XIX i XX w.. Knorr'a zupy w proszku, Dr. Oetker'a proszek do pieczenia i Maggi przyprawy przyjęły do swojego menu dziękczynnie rzesze klas robotniczych. Masowe zapotrzebowanie dało podstawy rozwoju i ekspansji branży, oferującej jako produkt końcowy tzw. produkty spożywcze, których pochodzenia jednak trudno było doszukać się w naturze (przyprawa Maggi była np. stuprocentową chemiczną mieszaniną, której zapach przypominał przypadkowo zapach rośliny: lubczyka). Dalsze lata to bieda i niedostatek kryzysu gospodarczego i dwóch wojen światowych, i niemalejące zapotrzebowanie na szybką, tanią żywność i substytuty żywnościowe wszelkiego rodzaju, rozwój ten nasila się po II wojnie światowej w wyniku koncentracji kapitału w ramach transnarodowych korporacj i osiąga swoje czasowe apogeum w okresie rozpoczynającego się w latach pięćdziesiątych nowego boomu gospodarczego, koncerny chemiczne urastają w siłę, jedyną zasadą kierującą rozwój jest zysk, pojawia się pojęcie 'nieograniczonego wzrostu', rozwijają się nowe techniki, coraz więcej produktów chemicznych trafia na rynek, teoretycy piszący podstawy nowej ekonomii wprowadzają terminy: wolny przepływ towarów i naturalny rozwój.
To, co miało miejsce przed półwieczem w Rzymie było w obliczu tej sytuacji w pewnym sensie ewenementem. Podjęli się go przedstawiciele światowych gremiów: Organizacji ds. Wyżywienia i Organizacji ds. Zdrowia, zaniep
okojeni rosnącą liczbą chemicznych substancji w żywności, brakiem wiedzy o nich i statystykami z liczbami nowych chorób. Konferencja miała na celu opracowanie głównych zasad, jakim miałoby podlegać stosowanie dodatków do żywności.
W Rzymie dyskutowane były
dwie opcje: tzw. 'lista dozwolonych', czyli w testach laboratoryjnych i na dobrowolnych probandach sprawdzonych środków - jedynie środki wyszczególnione na tej liście miały znajdować drogę do handlu spożywczego i żywności. Lista ta była deklaracją bezpieczeństwa środków żywnościowych. Jej przeciwstawieństwem była tzw. 'lista zakazanych'. Na listę tą dostawać się miały dodatki do żywności jedynie w przypadku, jeżeli stwierdzono ewidentnie ich ujemne działanie. Zasadą tej listy była deklaracja niebezpieczeństwa, lub szkodliwości. W praktyce oznaczało to możliwość wprowadzania aromatów na rynek na zasadach dotychczasowych, aż do udowodnienia przypadków zachorowań.
Gremium w oświadczeniu końcowym konferencji przyjęło jako przyszłą zasadę obchodzenia się z dodatkami do żywności opcję: 'listę dozwolonych', dającą konsumentowi gwarancję; że spożywane przez niego środki żywnościowe są bezpieczne. Na reakcję przemysłu nie trzeba było długo czekać. Do działania ruszyło przemysłowe lobby. Lata po rzymskim tygodniu miały okazać się okresem klimatu polityczno-gospodarczego, w którym badania ryzyka opatrzone zostały socjalną etykietą, a produkcję żywności zdominowała zasada ryzyka do przyjęcia. I tak już pozostało. (patrz rowniez. archivum)...

Stale aktualne:
Serwis poszukuje opowiadań, shortstories do antologii. Mile widziana jest tematyka rolna i wiejska oraz ekologiczna, ale nie jest to warunkiem.
KONTAKT:
e-mail